Sommerhusferie på Fyn hitter: Sådan passer du sommerhushaven

De fynske sommerhusområder er populære i år. Lokal haveekspert giver sine bedste råd til, hvordan du får succes med sommerhushaven.

Sommerhusets have, foto: Plantorama

Coronakrisen har ændret danskernes ferieplaner, og rigtig mange vælger sommerhusferie i Danmark. Ifølge Danmarks Statistik er danske sommerhusbookninger gået frem med 100 procent i juni og juli i forhold til samme periode i 2019, og mange fynske sommerhusejere vælger at nyde ferien i sommerhuset frem for udlandet. Hvis man ønsker at nyde friheden og roen, når man besøger sommerhuset, i stedet for at bruge den første dag i haven, er det en god idé at vælge planter, der kræver minimal pasning. Derudover skal de være hårdføre, så de ikke visner i de perioder, hvor man ikke er i sommerhuset – ellers risikerer man at møde op til en halvdød have.

Der er stor forskel på, hvilke planter der kan gro i jorden, alt efter hvor man befinder sig. Derfor er sommerhusets lokation ifølge Brian Peter Nissen, der er centerchef i Plantorama, Odense, en vigtig faktor, når man vælger planter til sommerhuset.

– På Fyn har vi ikke de samme udfordringer i forhold til jorden og vind, som de har ved Vesterhavet, så derfor er det ikke så svært at vælge planter til sommerhuset. Det meste er til at gro, men til sommerhuset har de mere hårdføre planter som lyng, lærk eller syren den fordel, at de ikke kræver alt for meget pleje, siger Brian Peter Nissen.

Plantoramas haveekspert giver her sine råd til de rigtige planter til sommerhushaven.

Vælg de rigtige blomster til krukkerne

En nem måde at skabe stemning i sommerhuset er ved at plante sommerblomster i sine krukker. Her skal man dog huske, at blomster i krukker som udgangspunkt skal vandes hyppigere, da de ikke selv kan søge vand med rødderne. Der er dog mere hårdføre planter som lavendel, petunia, bakkenellike, pelargonie eller flittiglise, som godt kan klare perioder med tørke og derfor egner sig godt til sommerhusets krukker.

Frugter til sommerhuset

Frugttræer og bærbuske kan være en dejlig ting at have i haven. De kræver dog lidt ekstra pleje, det første års tid efter de er plantet, så de får etableret sig godt, men herefter kræver de stort set ingen pasning. Æble- og kirsebærtræer er klassikere, men bærbuske som hindbær, solbær, brombær eller ribs passer også glimrende i sommerhuset.

Hårdføre krydderurter til maden

Krydderurter er også en god ting at have i sommerhuset. Man skal huske at vælge de mere hårdføre varianter, som trives med masser af sol og kan klare udtørring. Vælg for eksempel oregano, rosmarin, persille, purløg eller mynte, der kan bruges gennem hele sommeren – både når grillen skal frem, og når der skal laves kolde sommerdrinks.