For to år siden brændte spejderhytten Frederiksminde ned i en påsat brand i Odense, men nu kan spejdergruppen Sortebrødrene vende tilbage. Huset ligner sig selv, men indvendigt er der sket flere forbedringer til gavn for både nuværende og kommende spejdere i Fruens Bøge.

Det var et sørgeligt syn, som mødte spejdergruppen Sortebrødrene, da de nåede frem til Fruens Bøge tilbage i september 2015. Deres smukke gamle hytte, Frederiksminde, var forvandlet til afsvedne mure og forkullet træ på grund af en meningsløs, påsat brand.

Foto: Odense Kommune

Nu har Frederiksminde imidlertid rejst sig fra asken. Odense Kommune bevilgede 6,6 millioner kroner til projektet, og to år efter branden kan spejderne rykke ind i bygningen igen, hvilket skete tirsdag den 12. september.

– Det var tragisk og modbydeligt, at Frederiksminde nedbrændte. Men vi skal ikke finde os i, at andre tager vores bygninger fra os, og derfor er jeg utrolig glad for at deltage i genåbningen af Frederiksminde. Huset ligner sig selv, men indvendigt er det blevet bedre, og det kan vi også glæde os over. Jeg håber, at Sortebrødrene vil få mange dejlige dage i Frederiksminde fremover, og jeg vil gerne sige en varm tak til alle involverede for et godt og veludført projekt, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Moderne muligheder i gammelt hus
Det var kun muligt at genbruge få dele af bindingsværket, men Frederiksminde er blevet genskabt med samme udseende og type materiale som før. Indvendigt er der imidlertid sket forbedringer i dialog med husets brugere – Sortebrødrene. Det betyder blandt andet, at hytten har fået en anderledes rumdeling, et sænket loft og handicaptoilet.

Desuden er huset, som oprindeligt stod færdig i 1850, blevet isoleret. På den måde opfylder det både myndighedernes krav til nye byggerier samt en bedre driftsøkonomi i fremtiden.

– Vi har haft to ret hårde år uden Frederiksminde. Først havde vi kun vores telte på området, men senere fik vi lejet tre store skurvogne, som Frimurerlogen var så flinke at donere pengene til. Det hjalp naturligvis en del, men det har alligevel begrænset os meget, så vi har tænkt kreativt undervejs. Nu har vi imidlertid fået møbler sat ind i Frederiksminde og hængt vores ting op på væggene. Vi har haft gang i pejsen, så nu begynder det at føles som en spejderhytte igen, siger gruppeleder Jes Bacher Kristensen.

Efter to år i telte og skurvogne er Sortebrødrenes knap 150 medlemmer altså mere end klar til at flytte ind i Frederiksminde, hvor de har boet siden 1959.

Nu er ventetiden heldigvis forbi. Frederiksminde kan atter nydes af spejdere og gæster i Fruens Bøge.