Trailerne bliver brugt flittigt i efterårsmånederne, når der skal ryddes op i carporten eller de sidste haveprojekter skal ordnes. Men 3 ud af 4 bilister oplever, at en del af de ting, der burde ende på genbrugspladsen, ligger som tabt gods på landevejene til fare for andre trafikanter.

Foto: Rådet for Sikker Trafik

Det er oplagt at bruge efterårsferien til at få ryddet op eller få projekterne i huset gjort færdige, og det betyder, at fyldte trailere flokkes på vej til genbrugspladsen. Desværre viser erfaringen, at det ikke er alle, der får spændt affaldet godt nok fast, og det betyder, at bilisterne oplever tabt haveaffald, affaldssække eller møbler på de danske veje.

I en undersøgelse blandt 1.664 danske bilister svarer 74 procent, at de har oplevet tabt gods såsom haveaffald, affaldssække, møbler, cykler eller lignende på landeveje. Af dem, der har oplevet tabt gods på landevejene, svarer 26 procent, at de enten kørte galt (1%), ramte det tabte gods (2%), måtte nødbremse (7%) eller var tæt på at ramme det tabte gods (16%).

– Har man som bilist en gang prøvet, at der flyver noget af en forankørende trailer, så ved man, at det kan være en både skræmmende og farlig oplevelse. Alt for mange bilister oplever tabt affald på vejene, og derfor er der god grund til, at man sørger for at spænde sække med haveaffald eller gamle møbler godt fast, selvom man måske kun skal ganske få kilometer til genbrugspladsen, siger Jeppe Gudmandsen, pressemedarbejder i Rådet for Sikker Trafik.

Der er færre, der oplever tabt gods i bygader og på motorvejen. Andelen af bilister der har oplevet tabt gods fordelt på vejtyper:
Bygader: 69%
Landeveje: 74%
Motorveje: 65%

Derfor kommer Rådet for Sikker Trafik med gode råd til, hvordan affaldet til genbrugspladsen spændes korrekt fast på traileren.

7 gode råd til at køre med trailer:
– Husk at spænde løse genstande fast på traileren eller læg en presenning over affaldet.
– Sørg for, at lasten er sikret og at vægten er fordelt jævnt. Hvis du har for meget vægt bag i traileren, kan det få den til at gå i slinger.
– Tjek at anhængeren er koblet korrekt fast, at evt. sikkerhedswire er fastgjort, og at lygter og blinklys virker.
– Lad anhængeren hvile på bilens krog med ca. 50 kg eller ca. 5 % af totalvægten. Du kan tjekke, hvor meget den lastede anhænger trykker på krogen med, ved at stille næsehjulet op på en badevægt eller med en såkaldt kugletryksmåler.
– Tjek bilens instruktionsbog vedr. tilkobling af anhængere
– Kør aldrig med mere end din bil og anhænger er indregistreret til. Læs mere på sikkertrafik.dk
– Undersøg om din kombination af bil og anhænger kræver trailerkørekort.

Husk at spænde løse genstande fast på traileren eller læg en presenning over affaldet. Foto: Rådet for Sikker Trafik

Om undersøgelsen:
Undersøgelsen er udarbejdet i 1. kvartal 2018 af Userneeds for Rådet for Sikker Trafik. Tallene stammer fra 1.664 interviews med danske bilister.

Landsdækkende tal:
Bilisterne, der havde oplevet tabt gods på landevejen, blev efterfølgende spurgt, om det førte til en farlig situation. Spørgsmålet lød:
“Hvad skete der i den pågældende situation? (hvis det er sket flere gange på den samme type vej, så tag udgangspunkt i den sidste gang, det skete), Landevej.”
Jeg kørte galt: 1%
Jeg ramte gods: 2%
Jeg måtte nødbremse: 7%
Jeg var tæt på at ramme gods: 16%
Der skete ingenting: 74%

Regionale tal:
Bilisterne i undersøgelsen svarede på spørgsmålet: “Har du indenfor det seneste år oplevet, at der lå tabt gods på en landevej, som du kørte på (f.eks. haveaffald, affaldssække, arbejdsredskaber, cykler, møbler eller andet)?”

Region Hovedstaden
Ja, ofte: 7%
Ja, nogle gange: 24%
Ja, men sjældent: 34%
Nej: 32%
Ved ikke: 3%

Region Sjælland
Ja, ofte: 12%
Ja, nogle gange: 32%
Ja, men sjældent: 37%
Nej: 19%
Ved ikke: 1%

Region Syddanmark (Fyn)
Ja, ofte: 15%
Ja, nogle gange: 25%
Ja, men sjældent: 40%
Nej: 19%
Ved ikke: 2%

Region Syddanmark (Jylland)
Ja, ofte: 8%
Ja, nogle gange: 30%
Ja, men sjældent: 34%
Nej: 25%
Ved ikke: 3%

Region Midtjylland
Ja, ofte: 10%
Ja, nogle gange: 31%
Ja, men sjældent: 36%
Nej: 21%
Ved ikke: 2%

Region Nordjylland
Ja, ofte: 12%
Ja, nogle gange: 26%
Ja, men sjældent: 37%
Nej: 24%
Ved ikke: 2%

Trailerne bliver brugt flittigt i efterårsmånederne, når der skal ryddes op i carporten eller de sidste haveprojekter skal ordnes. Men 3 ud af 4 bilister oplever, at en del af de ting, der burde ende på genbrugspladsen, ligger som tabt gods på landevejene til fare for andre trafikanter. Foto: Rådet for Sikker Trafik