Bilen har god plads til indkøbsposerne, og det er ikke altid let at cykle med mælk, kartofler og fredagsslik. Imidlertid kan cyklen være et rigtig godt valg til indkøbsturen, og der er flere smarte måder at cykle med sine varer på. Dem får 4.000 odenseanere nu mulighed for at teste, når Cyklisternes By sætter gang i projektet “Indkøb på cykel”.

Projektet henvender sig til folk, som gerne vil bruge cyklen oftere, når der skal handles. Deltagerne sparer på benzinen, får mere motion og får trafikken til at glide bedre i Odense, når de snupper cyklen til supermarkedet.

Foto: Odense Kommune

Der er 4.000 pladser i projektet, og de bliver fordelt efter først til mølle-princippet. Alle får udleveret en såkaldt bikezac eller foldekurv, som bliver monteret på cyklen.

En bikezac hænger stabilt på siden af bagagebæreren, så der er ingen fare for, at poser og varer ryger ind i hjulet undervejs. Den kan klare op til 13 kilo, og den er let at sætte på og tage af cyklen igen.

Foldekurven bliver ligeledes monteret på bagagebæreren, men den sidder fast. På den måde har man altid en kurv med sig. Når kurven er tom, er den foldet sammen, så det er en diskret løsning, som kan klare op til 15 kilo.

Projektet kører i tre måneder, og deltagerne forpligter sig til at bruge cyklen som primært transportmiddel til indkøb. Når månederne er gået, bliver der fulgt op på, om deltagerne har fået rykket deres indkøbsvaner.

Derudover er det eneste krav, at deltagerne kommer cyklende til afhentning af deres bikezac eller foldekurv, men så får de også tilbudt hjælp med monteringen. Når projektet er overstået, må deltagerne naturligvis beholde deres bikezac eller foldekurv til fremtidige indkøbsture.

Projektet begynder med afhentning fra den 1. september, men interesserede kan allerede nu udfylde tilmeldingsblanketten på www.cyklisternesby.dk – kurve og poser tildeles de første tilmeldte.