Flere tusinde danskere kan få mere luft i hverdagen. Alt for mange danskere går rundt og mister pusten, og slår det måske hen med dårlig form eller alder. Men åndenød, hoste, pibende vejrtrækning i mere end 2 måneder kan være tegn på en kronisk lungesygdom. Jo hurtigere man opdager en lungesygdom, jo mere kan man få ud af den luft, man har. På Lungedagen onsdag 21. november 2018 kan danskerne få et lungetjek, når Lungeforeningen i samarbejde med kommuner, regioner, apoteker, læger og frivillige afholder International Lungedag.

I Danmark har op mod 600.000 danskere en kronisk lungesygdom, men alt for mange ved ikke, at de er syge. Udfordringen ved alle kroniske lungesygdomme, også de mere sjældne typer, er, at symptomerne kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem eller bortforklare dem med fx dårlig form eller alder.

– Det starter måske med, at man føler sig lidt forpustet, og med tiden mangler man luft til mere og mere. Eller hosten bliver skudt hen med “det går nok snart over”. Men symptomer som fx åndenød og hoste i mere end 2 måneder kan være tegn på en kronisk lungesygdom. Jo hurtigere man opdager en lungesygdom, jo hurtigere kan man bremse sygdommens udvikling med medicin, rygestop og træning. Det handler om at få mest muligt ud af den luft, man har, siger direktør i
Lungeforeningen, Anne Brandt.

Få et lungetjek på Lungedagen
En lungefunktionsmåling kan give en indikation på, om man er syg, og kan hurtigt afsløre, om der er behov for et besøg hos lægen. Målingen foregår ved, at man puster i et apparat, der måler hvor meget og hvor hurtigt, man kan puste luft ud af lungerne.

På Lungedagen kan du få et lungetjek, når Lungeforeningen sammen med apoteker, hospitaler, læger, kommuner og frivillige i Lungeforeningen afholder arrangementer i hele landet. Mange steder tilbydes der også information om symptomer på kroniske lungesygdomme, tjek på inhalation eller en snak om røgfrihed, vejrtrækning, træning og mad. I landets Bilkaer kan du også lægge vejen forbi og få viden om lungerne.

På Lungeforeningens hjemmeside www.lunge.dk/lungedag findes tid og sted for alle aktiviteter på Lungedagen rundt om i hele landet. I Odense kan du få tjekket dine lunger i Bilka fra 15-18 den 21. november.

FAKTA

Fakta om lungesygdomme hos børn og voksne
– De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL
– Hvert år bidrager KOL til ca. 5.500 dødsfald
– Omkring 600.000 danskere lider af en kronisk lungesygdom
– Antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år
– Hvert 5. førskolebarn og hvert 10. skolebarn har astma
– Astma er den mest almindelige årsag til, at børn indlægges akut, og til at børn tager medicin.

Test dig selv
– Bliver du nemt forpustet?
– Har du en pibende eller hvæsende vejrtrækning?
– Hoster du?
– Oplever du symptomer fra lungerne i mere end 2 måneder, kan det være tegn på en kronisk lungesygdom. Få målt din lungefunktion til Lungedagen eller hos din læge.

Foto: Lungeforeningen